Geslaagde GEDO ruwvoederdagen

Evenementen 17-10-2024

Wij kunnen terugkijken op 4 geslaagde ruwvoederdagen, afgelopen september 2024. De dagen werden dit jaar georganiseerd in Enter, Bruntinge, Wenum-Wiesel en Kootwijkerbroek. Het thema was ‘Optimale ruwvoerproductie en bouwplan 2025’.

Wij willen onderstaande bedrijven bedanken voor hun sprekers met o.a. informatie over de laatste ontwikkelingen en innovaties in de sector.

DSV
DSV ging in de op ontwikkelingen van het telen van alternatieve voedergewassen.

LG
Met het smartlab dat de adviseurs van LG hadden meegenomen konden actuele maisanalyses worden gemaakt. Dit gaf de deelnemers een goed inzicht in hoe de mais erbij stond en gaf een goede indicatie voor het optimale oogstmoment van de mais.

Caussade
De adviseur van Caussade nam ons mee langs de maisrassen en besprak het moeilijke teeltjaar. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden in het veld werd de teelt van zaaien tot en met oogsten besproken.

Bosch Beton
Bosch Beton nam ons mee in de optimale opslag en conservering van de kuil en welke technieken en producten hierbij gebruikt kunnen worden.

Triferto Fertilizers
De adviseur van Triferto gaf ons een uniek kijkje in de wereld van meststoffen. Door toegestane lagere N-gebruiksnormen wordt het des te belangrijker om de bemesting met andere mineralen optimaal te maken.

Hardi
Bij de spuit van Hardi ging men in op de wet- en regelgeving bij de gewasbescherming en hoe Hardi daar met de nieuwste technieken en inzichten op in speelt.

Loonbedrijf Kees Mulder
In het kader van ons project Proefveld 2.0, waarbij we verschillende methoden van  mechanische onkruidbestrijding hebben onderzocht, hadden we als alternatief een  spotsprayer beschikbaar. De vertegenwoordiger van Kees Mulder nam ons mee naar deze nieuwste spuittechniek. Met hun Ecorobotix kan er met behulp van real-time camerabeelden, plaats-specifiek op de te herkennen onkruiden gespoten worden.  Hiermee wordt het aandeel werkzame stof sterk verminderd. Doordat de machine deels ingeklapt stond konden de deelnemers de techniek echt goed bekijken.

GEDO
GEDO nam ons mee in het thema van deze ruwvoederdagen. Door de kamerbrief van 13 september ook mee te nemen in het verhaal werd het een actueel onderwerp. De deelnemers kregen een echt duidelijke uitleg over de plannen die in Den Haag liggen en die allemaal van invloed zijn op het optimale bouwplan.