Regels nood- en alarmsysteem ventilatie

Wet en regelgeving 12-07-2024

In stallen waarbij de gezondheid en het welzijn van het dier afhankelijk zijn van kunstmatige ventilatie is een alarmsysteem verplicht. Er zijn duidelijke eisen voor het alarmsysteem en een alarmplan. Dat is niks nieuws. Vanaf 1 juli 2024 ben je ook verplicht om een noodstroomaggregaat te hebben. En dat is wel nieuw.

Het aggregaat zorgt ervoor dat je ventilatiesysteem blijft werken bij stroomuitval. De eisen: het aggregaat start direct nadat het alarmsysteem afgaat. Dit kan automatisch maar mag ook handmatig. Het doel is dat er geen risico mag ontstaan voor de gezondheid of het welzijn van de dieren. Iedere maand moet het systeem onbelast getest worden. Jaarlijks moet getest worden of het aggregaat nog genoeg stroom kan opleveren. Bovendien moet je de nodige zaken registreren en bewaren.

Wanneer je nog geen noodstroomaggregaat hebt ben je verplicht om deze aan te schaffen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of het alarmsysteem, alarmplan en noodsysteem voldoen aan de eisen. De overgangstermijn voor de eisen aan het alarmsysteem en alarmplan eindigde op 1 januari 2024. De regels voor het noodsysteem gelden vanaf 1 juli 2024. Hiervoor geldt geen overgangstermijn. Wanneer je je niet houdt aan de nieuwe regels kun je direct een boete krijgen.